De behandeling
De eerste behandeling is over het algemeen een kennismakingsgesprek. Soms worden er wat kleine oefeningetjes gedaan, maar meestal is het een gesprek om duidelijk te maken waar je precies voor komt en of je daarvoor wel op de goede plaats bent bij mij.

Iedere behandeling duurt in principe een uur. Na iedere behandeling spreken we af of we doorgaan en op welke termijn een vervolg behandeling plaats zal vinden. Meestal volgen de behandelingen in het begin wat korter op elkaar, zeg maar eens per week. Naderhand worden de pauzes tussen de behandelingen wat langer omdat het de bedoeling is dat je zelf aan de slag gaat en in de praktijk gaat brengen wat we samen hebben gevonden en geoefend. Bij iedere afspraak kijken we samen wat je thuis gaat doen en hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. Hoe lang de totale behandeling gaat duren is van te voren niet te zeggen. Dit is afhankelijk van wat we tegen komen. Regelmatig zijn er evaluatiemomenten waarin we samen kijken hoe het gaat, of het misschien anders moet en of doorgaan zinvol is.

Tijdens de behandeling worden er oefeningen gedaan om het probleem in een veilige oefensituatie uit werken. Het is hierbij niet van belang of en hoe goed het gaat maar meer om te zien en herkennen hoe je de dingen doet. Alles wat je doet zegt namelijk iets over jou, over wie je bent en hoe je in het leven staat. Dat het niet altijd prettig is en nogal confronterend kan zijn om jezelf tegen te komen, spreekt vanzelf.

Haptonomie gaat over voelen en gevoel. Verborgen emoties worden weer bewust gemaakt en naar voren gehaald. Dit kan via een gesprek en oefeningen, maar een belangrijk middel is de directe aanraking. Hiervoor kan het wenselijk zijn dat je gedeeltelijk ontkleed op de bank ligt, maar altijd voor zover dat mogelijk en veilig genoeg is.

Je kunt bij mij terecht met en zonder verwijsbrief van je behandelend (huis)arts. Als je eraan twijfelt of haptotherapie iets voor jou is kan je met mij overleggen. Meestal ben ik niet direct te spreken, maar als je een bericht achter laat op mijn voice-mail bel ik u zo snel mogelijk terug, vaak dezelfde dag nog.

Kosten
Een behandeling haptotherapie wordt door alle zorgverzekeraars in de aanvullende verzekering geheel of gedeeltelijk vergoed. Het door de overheid bepaalde eigen risico is derhalve niet van toepassing op de vergoeding haptotherapie. Vanaf de eerste behandeling vindt dan ook vergoeding plaats door de zorgverzekeraar als u daar recht op heeft. Om administratieve redenen reken ik graag contant of per pin af. De rekening kan daarna bij je ziektekosten verzekering ingediend worden die deze zal vergoeden. Een lijst van de verzekerde bedragen die de ziektekostenverzekeraars voor haptotherapie hanteren, vind je op de website van de Vereniging Van Haptotherapeuten -VVH.